tiistai 7. huhtikuuta 2015

Esimerkki kuunnelman käsikirjoituksesta



Ääniefektit
Tarina
Alkumusiikki (häivytetään tarinan alkaessa)

Liikenteen ääniä.





Lopussa avaimen kilinää, oven avaus ja sulkeutuminen, jolloin liikenteen melu loppuu.
Kävelen ajatuksissani töistä kotiin Helsingin ruuhkassa. Olen asunut täällä jo kolme kuukautta, mutta vasta nyt olen alkanut kutsumaan asuntoani kodiksi. Mark on saanut ajatuksissani täyden huomion, joten kotiovellani luulen jo hetken unohtaneeni avaimet työpaikalle. Onneksi avain kuitenkin löytyy, ja pääsen vihdoin kotini rauhaan.

Kissan naukumista.


Kissanruokapaketin rapinaa.


Viestin mekkiääni.
Sisällä minua on vastassa Remu, tyylikäs siamilainen kissani, joka on hyvin tietoinen upeudestaan. Ketterästi se loikkaa sohvan käsinojalta luokseni ja vaatii päivällistään. Ruokin kissan ja jätän sen syömään keittiöön. Itse istahdan sohvalle ja päätän tarkistaa sähköpostini vielä kerran. Kirjekuoren kuva ja äänimerkki kertovat yhden viestin saapumisesta. Voisiko se olla Mark?




Tietokoneen näppäimistön ääntä.

Ihan loppuun ovikello.


Loppumusiikki
Ihana, vapauttava tunne valtaa koko pitkän työpäivän rasittaman mieleni ja ruumiini. Se on Mark! Hänkin on miettinyt riitaamme ja kysyy, voisiko tulla käymään luonani tänä iltana. Vastaan tietenkin myöntävästi ja kerron myös olevani pahoillani tapahtuneesta. Elämä on sittenkin taas mallillaan!



Muista eläytyvä lukutapa ja hyvät äänitehosteet!

Tästä linkistä saat lisätietoa kuunnelman tekemiseen:

sunnuntai 8. helmikuuta 2015

Sadut fiktiivisinä teksteinä

Saduissa on tiettyjä samankaltaisuuksia. "Olipa kerran" on ehkä yleisin tapa aloittaa satu, ja sen jälkeen sadussa ilmenee yleensä jokin ongelma, joka saa tarinan liikkeelle. Satujen juoni on selkeä, sillä aikaisemmin aikuiset kertoivat satuja toisilleen ulkomuistista ajankuluksi. Nykyisin satuja luetaan lapsille, joten heidänkin kannaltaan on hyvä, että juonessa on helppo pysyä mukana.

Saduissa on aina jotain yliluonnollista: puhuvia eläimiä, mitä eriskummallisimpia hahmoja, taikaesineitä tai vaikkapa kokonaan oma satumaailmansa. Sadun aikana lukija tutustuu hyviin ja pahoihin hahmoihin, jotka on helppo erottaa toisistaan heidän ulkonäkönsä ja luonteensa perusteella. Hyvä ja paha taistelevat läpi koko tarinan, joka kuitenkin päättyy onnellisesti hyvän voittoon.

Miksi satuja sitten luetaan lapsille? Ensinnäkin se on loistava tilaisuus viettää aikaa lapsen kanssa, lapsi tuntee itsensä tärkeäksi. Satuja lukiessa lapsen mielikuvitus kehittyy, ja lisäksi saduissa on yleensä aina joku opetus. Lapsi voi oppia esimerkiksi, että ongelmat kuuluvat elämään ja niistä kyllä selviää.

Kahdeksasluokkalaiset tarkastelivat Grimmin
veljesten satua Bremenin kaupunginsoittajat.

     Eliaksen upea taidonnäyte kuvituksesta.