keskiviikko 12. maaliskuuta 2014

Analysoi ja tulkitse

Analysoi ja tulkitse kaunokirjallinen teos
Ainekirjoittajan muistilista                       
                                                                                              
1.    Analysointi tarkoittaa teoksen jakamista osiin (henkilöt, kertoja, kerronta, juoni, aika, miljöö, aihe ja teema) ja tulkinta omien johtopäätösten ja päätelmien tekemistä. Nyt siis ei ole kyseessä arvostelu, joten älä keskity teoksen hyvien ja huonojen puolien esittämiseen tai tähtien jakamiseen.
2.   Aloituskappaleessa esittelet teoksen. Esimerkiksi romaanista kerrot kirjan nimen, kirjailijan nimen ja ilmestymisvuoden. Sen lisäksi luonnehdit lyhyesti kirjaa ja kerrot kiinnostusta herättävästi, mistä kirjassa on kyse. Muista, että aloituskappaleeseen ei tule sisennystä!
3.    Kun kirjoitat kirjasta, käytä preesens-aikamuotoa. (Esim. Tämä kauhukirja kertoo Arthurin tarinaa…) Kun taas kirjoitat lukukokemuksestasi, käytät imperfektiä. (Esim. Kirjassa minua häiritsivät hieman liian usein toistuvat takaumat.) Kirjoita kokonaisin virkkein. Ainekirjoituksessa ei käytetä lyhenteitä tai muitakaan muistiinpanojen omaisia ilmaisuja.
4.    Seuraavien kappaleiden aikana kerrot kirjan aiheesta, henkilöistä (pää- ja sivuhlöt), kertojasta, kerronnasta, juonesta (huom. juonikaavio!), ajasta ja miljööstä. Mieti itse tyylillesi sopiva järjestys ja kappalejako. Varo, että tekstistäsi ei tule luetteloa, vaan kirjoita asioista pohtien ja perustellen. Kun kirjoitat omista tulkinnoistasi, saat tekstistäsi omaperäisen.
5.    Teeman eli sanoman pohtiminen kannattaa jättää viimeiseksi, kuin sokeriksi pohjalle. Mieti, mitä tärkeää teos haluaa sanoa maailmasta, ihmisistä, elämästä. Pohdi tätäkin asiaa hieman laajemmin. Älä tyydy vain toteamaan sitä yhdessä lauseessa vaan vie ajatustyötä vielä pidemmälle.
6.    Keksi lopuksi tekstillesi otsikko. Hyvä otsikko on lyhyt, naseva ja tekstiin sopiva. Aina parempi, jos pystyt käyttämään siinä jotakin retorista keinoa, esim. alkusointua. Älä koskaan käytä otsikkona käsiteltävän teoksen nimeä!
7.    lä koskaan käytä otsikkona teoksen nimeä!keinoa, esim. alkusointua. pohjalle. i tule luetteloa, vaanTarkista tekstisi. Lue koko ainekirjoituksesi ääneen. Jos tekstissäsi on kohtia, joissa lukeminen töksähtää, on syytä tarkistaa lauseen/virkkeen rakenne. Voit myös antaa aineen jollekin kaverillesi luettavaksi ja pyytää häneltä palautetta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti